21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Spaghetti Frutti di mare (špagety s plody moře)

Název Množství a jednotka
mořské plody 300 g
špagety 300 g
šalotka 2 ks
česnek 2 stroužky
bílé víno 200 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody.
Na olivovém oleji ve větší pánvi zpěníme drobně nakrájenou šalotku a přidáme najemno nasekaný česnek. Jakmile česnek začne vonět, přilijeme bílé víno, přidáme bobkové listy, pár plátků chilli papriček, trošku citrónové kůry, přivedeme k varu a přidáme dary moře. Mražené přidáme najednou a povaříme asi pět minut. Pokud je máme jednotlivě, nejprve dáme chobotničky, sépie, necháme povařit asi deset minut, a teprve pak přidáváme postupně ostatní "potvory", kterým stačí mnohem kratší doba - krevety, slávky a zaděnky (Vongole). Společně povaříme dvě minuty, směs osolíme, opepříme a nakonec přidáme hrst nasekané petrželky. Vyjmeme bobkové listy, do pánve s mořskými plody přidáme scezené uvařené špagety, promícháme a ihned podáváme.

Tip:
Pokud přidáváme čerstvé velké mušle, nejprve je očistíme kartáčkem, ty, které jsou před vařením otevřené, nemilosrdně vyhodíme, přivedeme k varu bílé víno, vhodíme mušle, zakryjeme poklicí a vaříme pět minut. Nakonec je v hrnci protřepeme a vyjmeme. Mušle, které se vařením neotevřely, rovněž vyhodíme. Takto připravené mušle přidáme na závěr k hotovým špagetám s ostatními plody moře.


 


RECEPTY

Sirup ze smrkových výhonků

Postup: Mladé výhonky smrků otrháme nebo odstříhneme. Nesmí být delší jak 5... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup za studena

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Sekaná pečeně plněná vejci

Postup: Nejprve si uvaříme 3 vejce natvrdo. Mleté maso promícháme se zbylými 2 vejci,... zobrazit recept

RECEPTY

Vajíčková pomazánka s hořčicí

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout ve studené vodě. V misce utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...